Home / Alles over akoestische panelen

Alles over akoestische panelen

Hoe je de geluidskwaliteit en sfeer in je ruimte kunt verbeteren

Ben je ooit een kamer binnengelopen waarbij de slechte geluidskwaliteit je direct opviel? Het kan frustrerend zijn wanneer je probeert een gesprek te voeren of van muziek te genieten, maar het enige wat je hoort zijn echo’s en galm. Het goede nieuws is, dat er een eenvoudige oplossing is voor dit probleem: akoestische panelen. Deze panelen zijn ontworpen om geluidsgolven te absorberen, waardoor echo’s worden verminderd en de geluidskwaliteit van een ruimte wordt verbeterd.

Het leuke is dat ze niet alleen praktisch zijn. Ze kunnen ook de sfeer van een ruimte verbeteren en zo een meer fraaie en comfortabele omgeving creëren. In dit blog artikel vertellen we alles wat je moet weten over akoestische panelen, zoals hoe ze werken en welke keuzes je kunt maken. Of je nu een muziekliefhebber die het geluid in zijn muziekkamer wil verbeteren of dat je gewoon de geluidskwaliteit in huis, op kantoor, in de winkel of in het restaurant wilt verbeteren, akoestische panelen zijn een waardevolle investering die een groot verschil zullen maken.

Akoestisch paneel restaurant

Wat zijn akoestische panelen

Akoestische panelen zijn een effectieve manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze absorberen en isoleren geluidsgolven, waardoor de hoeveelheid echo’s en galm in de ruimte wordt verminderd. Dit kan vooral nuttig zijn in grote ruimtes en ruimtes met hoge plafonds, waar geluidsgolven de neiging hebben om te weerkaatsen en zich te verspreiden.

Akoestische panelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden aangepast aan de specifieke akoestische behoeften van een ruimte. Ze kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid van omgevingen, zoals opnamestudio’s, kantoren, restaurants, theaters, en zelfs thuis.

Begrip van geluidsgolven en hun interactie in een ruimte

Om een beter beeld te krijgen hoe akoestische panelen jouw probleem kunnen oplossen, is het belangrijk om te begrijpen hoe geluidsgolven zich gedragen en hoe ze een wisselwerking aangaan met verschillende oppervlakten. Wanneer een object vibraties produceert, worden er geluidsgolven gecreëerd. Bijvoorbeeld wanneer er een muziekinstrument wordt bespeeld of wanneer iemand praat. Deze vibraties creëren geluidsgolven die zich door de lucht verspreiden en tegen verschillende oppervlakten botsen.

Wanneer geluidsgolven een hard oppervlak raken, zoals een betonnen muur of een tegelvloer, dan weerkaatsen ze en creëren zo echo’s en galm. Als de ruimte groot is en er weinig meubilair of andere objecten zijn om het geluid te absorberen, dan kan de galm nog erger worden.

Voordelen van akoestische panelen bij het verbeteren van geluidskwaliteit

Akoestische panelen bieden verschillende voordelen bij het verbeteren van de geluidskwaliteit van een ruimte. Ten eerste verminderen ze de hoeveelheid echo’s en galm, waardoor de algehele geluidskwaliteit wordt verbeterd. Dit kan vooral nuttig zijn in ruimtes waar men elkaar goed moet kunnen verstaan, zoals in kantoren of vergaderruimtes, maar ook thuis wanneer de akoestiek in huis te wensen overlaat.

Ten tweede kunnen akoestische panelen de akoestiek van een ruimte aanpassen aan de specifieke behoeften van de gebruiker. Bijvoorbeeld, in huis, waardoor je een veel gezelligere en rustigere leefomgeving krijgt of in je thuisbioscoop, waardoor je veel meer kunt genieten van een goede film. In kantoorruimtes, winkel, restaurant of grote openbare ruimtes, kunnen de panelen zorgen voor stillere en rustigere ruimtes. Dit zal direct opgemerkt en gewaardeerd worden door werknemers en klanten.

Ten slotte kunnen akoestische panelen ook de sfeer van een ruimte verbeteren. Door het absorberen van ongewenst geluid zal de ruimte veel rustiger worden, wat resulteert in een meer comfortabele leef- en werk omgeving. En niet te vergeten…. De akoestische panelen worden voorzien van sfeervolle prints die je zelf kunt bepalen. Zo kleed je de ruimte direct gezellig en sfeervol aan.

Akoestisch paneel muziek kamer

Akoestische panelen met stijlvolle prints en luxe frame

De akoestische panelen zijn voorzien van unieke en stijlvolle prints. Ze zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende afbeeldingen, maar je kunt het paneel ook voorzien van een eigen foto of ontwerp. De akoestische print zit in een luxe geanodiseerd aluminium frame. Je kunt hierbij kiezen uit een zwart of wit frame. Je ontvangt een complete set, die je niet zelf in elkaar hoeft te zetten. Door het anodiseren van het frame heeft dit een slijtvaste laag en gaat het lang mee.

Akoestisch materiaal

Onze akoestische panelen hebben de eigenschap dat ze geluidsgolven absorberen en isoleren. Dit noemen we ook wel absorptiepanelen. Doordat de geluidsgolven worden geabsorbeerd, voorkomen absorptiepanelen dat deze worden weerkaatst in de ruimte.

Het akoestisch materiaal bestaat voor 90% uit de katoenvezels van gerecyclede spijkerbroeken. Door deze lange vezels worden geluidsgolven goed geabsorbeerd. Doordat het materiaal bijna volledig is gemaakt van gerecyclede materiaal, is ons akoestisch paneel ook nog eens een duurzame keuze is.

akoestische panelen restaurant

Welke akoestische panelen heb ik nodig – grootte, dikte van akoestisch materiaal

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van akoestische panelen voor een bepaalde ruimte. Zo is de grootte van de panelen belangrijk. Grote panelen kunnen meer geluidsgolven absorberen, maar nemen ook meer ruimte in beslag. Kleinere panelen zijn handiger in gebruik, maar kunnen minder effectief zijn in het absorberen van geluid. Ook de dikte van de panelen kan ook een rol spelen bij de akoestische prestaties. Dikkere panelen kunnen meer geluidsgolven absorberen dan dunnere panelen, maar zijn ook iets duurder.

We bieden de keuze uit twee verschillende diktes: basic en premium. Maar wat is nu precies het verschil? Het verschil zit hem in de absorptiewaarde en de dikte van het frame. Een absorptiewaarde is verdeeld tussen 0 en 1. Dit wordt aangeduid met een α-waarde. Waarde 0 is vergelijkbaar met een ruimte waar geen geluidsoplossingen staan en waar het dus erg galmt. Waarde 1 is het beste: deze waarde kun je vergelijken met een open raam waar al het geluid in verdwijnt. Ons basic paneel heeft dankzij de combinatie van materialen en de opbouw, een α-waarde van 0,65. Dat betekent dus dat 65% van het geluid geabsorbeerd wordt. Het premium paneel heeft een α-waarde van 0,9. In het premium paneel is namelijk nog een extra laag akoestisch materiaal verwerkt, voor nog meer geluidsabsorptie. Daarnaast is het frame van het premium paneel dikker vanwege de extra laag akoestisch materiaal.

Verder zijn de akoestische panelen in elk gewenst formaat verkrijgbaar. Ook in maatwerk en zeer grote formaten tot een maximum van 230 x 160 cm.

Beste plaatsing voor akoestische panelen in verschillende kamers – huis, kantoor, studio, enz.

De plaatsing van akoestische panelen is belangrijk voor maximale prestaties. Over het algemeen moeten panelen worden geplaatst op de muren waar de meeste geluidsgolven worden weerkaatst. In een opnamestudio kunnen panelen bijvoorbeeld het best worden geplaatst rond de microfoons en de geluidsbronnen.

In een kantooromgeving kunnen panelen worden geplaatst in de ruimte waar de meeste gesprekken plaatsvinden, zoals vergaderruimtes of kantoren. In een thuisomgeving kunnen panelen worden geplaatst in de woonkamer, daar waar het geluid het meest wordt gehoord.

Akoestisch paneel muziekkamer

Kosten van akoestische panelen

De kosten van akoestische panelen zijn afhankelijk van het formaat en de dikte.

  • Frame dikte: Een akoestisch paneel zit verwerkt in een luxe geanodiseerd aluminium frame. Je kunt hierbij kiezen uit twee verschillende frame diktes. Het basic frame, dikte 3 cm en het premium frame met een dikte van 4,2 cm). In een dikker frame zit meer akoestisch materiaal, waardoor deze de geluidsgolven beter kan absorberen. Het basic frame heeft een en α-waarde van 0,65 en het dikkere, premium akoestisch paneel heeft een en α-waarde van 0,9,.
  • Formaten akoestisch paneel: Een akoestisch paneel in alle mogelijke maten verkrijgbaar. Zelf in hele grote formaten (maximaal 230 x 160 cm) en in maatwerk tot op de cm nauwkeurig.

Conclusie – het belang van akoestische panelen voor een comfortabele en productieve omgeving

Akoestische panelen zijn een waardevolle investering voor iedereen die de geluidskwaliteit in zijn of haar ruimte wil verbeteren. Ze verminderen echo’s en galm, verbeteren de akoestiek van een ruimte en creëren zo een rustige en comfortabele omgeving. Of je nu je kantoorruimte, winkel, restaurant of gewoon de geluidskwaliteit in jouw huis wil verbeteren, akoestische wanddecoratie is een effectieve en praktische oplossing voor elke ruimte.

Ben je overtuigd dat akoestische wanddecoratie dé oplossing zijn voor de akoestiek in jouw ruimte? Bekijk dan onze akoestische oplossingen.

Akoestisch paneel receptie

Waar wij voor staan

Premium materialen

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom gebruiken wij uitsluitend premium materialen. Hierdoor ben jij verzekerd van een mooi product waar je lang plezier van zult hebben.

Maatwerk op de cm nauwkeurig

Wij doen graag meer dan de standaard. Daarom kun je bij ons terecht voor maatwerk tot op de cm nauwkeurig. We geven ook graag advies op maat. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Duurzaam

Wij doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen en te produceren. Als het duurzaam kan, dan doen we dit ook. Meer weten? Bekijk onze pagina Duurzaam ondernemen.

Wie zijn wij?

FotoprintXL.nl is in 2006 opgericht. In die tijd waren wij de eerste die het printen op plaatmateriaal zoals plexiglas, hout, dibond en forex voor eenieder bereikbaar maakten. Nu doen we dat nog steeds, maar met een uitgebreider assortiment en jarenlange ervaring op het gebied van printen.

Sfeerfoto-Plaatmateriaal-Kids-1

Neem contact op

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Etienne de Pinedaweg 34
3711 CH, Austerlitz
Nederland
0343 78 58 00
info@fotoprintxl.nl

Nu 20% korting op gehele collectie! Korting is al verwerkt in de website.