Schilderij tweede kamer

Verdwenen schilderij terug in de Tweede kamer

Na 20 jaar schilderij terug in Tweede kamer

Twintig jaar nadat het origineel per ongeluk in een afvalcontainer terechtkwam, keerde het schilderij van het kabinet-Cort van der Linden op 24 april 2014 terug in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte (VVD) onthulde een replica van het schilderij van zijn verre liberale voorganger. Het schilderij hing tot 1994 in de zogeheten Rooksalon van de Tweede Kamer. Toen verdween het tijdens een verbouwing.

Vermoedelijk is het uit de lijst gehaald, opgerold en in een hoek gelegd. Een bouwvakker heeft het vervolgens aangezien voor een oude rol zeil en bij het bouwafval gesmeten. Op initiatief van de VVD-fractie heeft de Kamer op basis van een oude dia een reproductie laten maken bij fotoprintXL.nl.

Kiesrecht

Het kabinet onder leiding van premier Pieter Cort van der Linden zat van 1913 tot 1918. Het voerde belangrijke hervormingen door, zoals de invoering van het algemeen kiesrecht, de evenredige vertegenwoordiging in de Tweede Kamer en de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs. Ook loodste hij het Nederland als neutraal land door de Eerste Wereldoorlog.

Rutte is de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden. In de regeringsverklaring die Rutte bij zijn aantreden als minister-president aflegde in de Tweede Kamer, zei hij 'een zekere verwantschap' te voelen met zijn 'liberale betovergrootvader'.

verdwenen schilderij tweede kamer

Hoe het schilderij terug kwam

Er was slechts nog 1 oude dia gevonden van het schilderij en de medewerkers van de VVD-fractie begonnen een zoektocht naar wie deze kon digitaliseren en heel erg groot kon afdrukken. Zo kwamen ze uit bij fotoprintXL.nl in Zeist. Dit bedrijf doet dit soort klussen zeer regelmatig en na een aantal gesprekken besloot de VVD-fractie met dit bedrijf in zee te gaan. Vervolgens werd aangegeven dat er ook een lijst omheen moest dus werd op aanraden van fotoprintXL.nl een ander Zeisters bedrijf (Heger & van den Berg) ingeschakeld.

Nadat het werk compleet was kregen beide bedrijven het ene na het andere compliment en werden de eigenaren uitgenodigd om bij de officiële onthulling aanwezig te zijn. En zo geschiedde. Minister President Mark Rutte heeft de reproductie onthuld en heeft zelfs ruim een half uur de tijd genomen voor een informeel hapje en een drankje. Op de foto Cees Schaap van fotoprintXL.nl met de Minister President Mark Rutte.

Overzicht materialen

overzicht afdruk materialen

Benieuwd naar al onze andere materialen en afdruk mogelijkheden? Bekijk ons productoverzicht

Stockfoto's

stockfotos

Zelf geen goede foto? Bekijk ons aanbod aan stockfoto's. Wie weet zit er iets voor je tussen. Niets gevonden? Laat ons weten wat je zoekt!

Advies op Maat

advies op maat

Wil je weten welke mogelijkheden we voor jouw wensen hebben. Of heb je advies nodig? Neem contact op voor vrijblijvend advies.